Oktober 2019

Het is deze keer al vroeg lekker herfstig. En gelukkig zijn er geregeld  regenbuien om de natuur na een veel te droge tijd weer  wat op te peppen.

Ik heb een bij regen passend schilderij aan de galerij toegevoegd.
Na een bezoekje aan de HEMA in het centrum van Den Bosch kwam ik buiten in een plensbui. Eén blik op de Markt die voor me lag, was voldoende om snel mijn mobiel tevoorschijn te pakken en een foto te maken. Prachtig gezicht, een stad in de regen!
Ik dwaalde vervolgens verder langs straten en pleinen op zoek naar nog veel meer fotogenieke natte plekjes. En in mijn hoofd kwamen oude herinneringen boven aan de gezelligheid van thuiskomen uit school in de herfst, natte jas uit, samen een kop thee drinken en lampen die al vroeg aan moesten.

De eerste foto die ik in de stad gemaakt had, wilde ik uitwerken.
Het leek me bij voorbaat al wel een lastig onderwerp te gaan worden, en dat was het ook. Er stonden zoveel storende elementen op die ik er niet in wilde hebben! Maar wel moest er genoeg herkenbaarheid in zitten. Een mooie foto is  iets heel anders dan een schilderij.
Het kostte dus veel  tijd voordat ik een goede verhouding vond tussen het beeld van onze stad op de foto, de vereenvoudiging voor het doek en het realiseren van dit beeld in mijn eigen stijl.

Deze keer heb ik geen onderwerpje uit de kunstgeschiedenis.  Daar hoop ik de volgende maand weer mee verder te gaan.
De afgelopen weken was mijn agenda te vol. Behalve schilderen was er ook  nog een toneelstuk in uitvoering, waarbij ik bij betrokken was. Het was, zo had ik me voorgenomen, het laatste script wat ik zou schrijven. Eigenlijk was ik vorig jaar al gestopt na het laatste stuk, maar er kwam nog een verzoek.
En toch, iedere keer levert het weer heel veel plezier op met de mensen die zich het stuk eigen maken, die de typetjes elke keer nóg weer mooier uit de verf laten komen; geweldige nieuwe talenten die mee doen; en deze keer dan ook een jonge regisseur die alle toeters en bellen van de techniek erbij wist te krijgen en uit te buiten.

In mijn vorige blog gaf ik een paar museumtips, waaronder het Coda Museum. Hieronder staan enkele foto’s van papierkunst  die we bekeken op de tentoonstelling in Apeldoorn. Wat is er ongelooflijk veel moois te maken uit papier en karton!
Het gaat om echte  kunstwerken van papier, maar ook om kunstige stukjes creativiteit die je eventueel thuis zelf uit kunt proberen. Oordeel zelf:

Van links naar rechts:
Een oude ansichtkaart die verknipt is tot een nieuw vervreemdend plaatje. Zie je hoe het gedaan is?
Dat verknippen zit ook in de tweede kaart. Het uitgeknipte deel is omhoog gevouwen.
Daarnaast een man in kostuum; bijna een foto. Hij is alleen samengesteld uit kleine geknipte snippers bedrukt papier. Daarvan zie je ernaast een fragment.
Tenslotte een haast levensgrote vergadering van Chinese heren aan een salontafel.
Die is gemaakt van grote kartonnen dozen. Links een overzichtsfoto, rechts daarvan meer details.
Petje af!! En gooi vooral geen verhuisdozen weg. Wie weet sta jij een volgende keer in het CODA Museum!

           

Overigens,
Ik heb voor de schilderijen op mijn website geen prijslijst. Ik heb me daarmee ook nog niet echt bezig gehouden. Na de opleiding eerst wel even, maar dan zou ik zoveel moeten vragen, dat ik voorzie dat ik voornamelijk sta te schilderen voor een zolder vol schilderijen. Dat motiveert niet.
Dus zou je belangstelling hebben voor een doek, geneer je dan niet en doe dan maar gewoon een bod. Als het voor mij kostendekkend is,  is het goed.
Sommige schilderijen die erop staan, zijn niet meer in mijn bezit. Als je keuze daarop zou vallen, dan heb je pech.   Maar je kunt natuurlijk ook opdracht geven voor een nieuw schilderij. Dan bepaal je zelf onderwerp, plaats en stijl.

Voor nu:
Veel gezelligheid binnen na lekker natgeregend te zijn op wandelingen in herfstbossen.